Тома Јовановић, Фелеги Тивадара 8, 2100, Нови Сад, Србија; тел.: (+381) 21 6334 588  (+381) 63/565 215
е-маил: tomazojovanovic@sbb.rs

БИОГРАФИЈА

english (Toma Jovanovic's biography - english version)


 Poђен у Ваљеву. По завршеном школовању позоришну каријеру почео у Ваљеву, а затим У Народном позоришту у Нишу, Народном позоришту у Мостару, а највећи део своје каријере провео у реномираном Српском Народном позоришту у Новом Саду где је, после 42 године радног стажа, стекао заслужену пензију 1991 год.

У својој богатој позоришној каријери тумачио је значајне ликове: Шекспира, Молијера, Ибзена, Милера, Чехова, Островског, Крлеже, Козака Чинга, Нушића, Веселиновића, Селенића и многих других светских и домаћих драмских аутора.

Награде:

За улогу Молијеровог “Дон Жуана” у Народном позоришту Мостара, у режији Косте Спаића, награђен је је 1959 год. Републичком наградом Босне и Херцеговине.

За улогу Манета у “Зони Замфировој”, коју је играо преко 800 пута у каријери, а у Српском Народном Позоришту у режији Миодрага Гајића награђен је на XIX Сусрет Војвођанских позоришта 1969 год. у Зрењанину.

За улогу Блажа Зенга у представи “Пасквелија” у Српском Народном позоришту у Новом Саду у режији Љубише Георгијевског, награђен је ја наградом Удружење драмских уметника Србије 1980 год.